• 1404/02/03
  • - تعداد بازدید: 8
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

برای دستیابی به تغییرات قابل توجه تر در تأثیرات بین فردی، تصویر از آینده، حمایت و تأیید از طرف دیگران و لذت اضافه شدن به خانواده، برگزاری جلسات آموزشی بیشتر به همراه حامیان مورد اعتمادشان از جمله همسر توصیه می شود.

بارداری و زایمان یکی از مراحل زندگی زنان است که با تغییرات مختلف زیادی همراه است. این تغییرات، وضعیت طبیعی دوران بارداری را به یک دوره تنش زا تبدیل کرده که در صورت نداشتن آگاهی کافی، موجب وارد آمدن اثرات جبران ناپذیر مختلفی بر جنین و مادر خواهد شد، از این رو مطالعه با هدف بررسی تأثیر مداخله ی آموزشی خودمراقبتی بر توانمندسازی زنان باردار نخست زای تحت پوشش برنامه پزشک خانواده در شهرستان استهبان در سال 1403 انجام شد.
پژوهش حاضر یک طرح کارآزمایی تصادفی کنترل شده بود. نمونه پژوهش شامل 80 زن باردار نخست زا با سن بارداری 28-14 هفته بود که با روش تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه مداخله (40 نفر) و شاهد (40 نفر) تقسیم شدند. برای گروه مداخله ۶ جلسه ی آموزشی مبتنی بر مدل ارتقا سلامت پندر به علت دارا بودن یک سری نقاط قوت و برتری ها نسبت به سایر الگوها و مدل ها از جمله پیش بینی رفتارهای ارتقا دهنده سلامت، تمرکز بر تجربیات و مشخصات فردی، احساسات و شناخت های ویژه رفتار و نتایج رفتاری، در بر گرفتن عوامل اجتماعی و فردی و جمعیت شناختی و توجه توأم به مسئله ارتقای سلامت و پیشگیری، برگزار گردید؛ در صورتی که گروه شاهد هیچ مداخله
ای دریافت نکرد. ۱ ماه پس از اجرای مداخله ی آموزشی، پس آزمون از هر دو گروه مداخله و شاهد به عمل آمد.

 داده ها با استفاده از 3 پرسش نامه جمعیت شناختی، توانمندسازی زنان باردار کامدا و خودمحقق ساخته توانمندی در خودمراقبتی در بارداری جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مطالعه حاضر یک ماه بعد از مداخله، در مقایسه بین گروهی، در تمامی سازه های مدل ارتقا سلامت پندر و خرده مقیاس های توانمندسازی نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده شد. در مقایسه درون گروهی در گروه مداخله، اگرچه در سازه ی تأثیرات بین فردی و خرده مقیاس های تصویر از آینده، حمایت و تأیید از طرف دیگران و لذت اضافه شدن به خانواده تفاوت معنی داری مشاهده نشد؛ اما میانگین، نمرات افزایش یافت.

 مداخلات توانمندی در خودمراقبتی مبتنی بر مدل ارتقا سلامت پندر می تواند منجر به افزایش میانگین نمرات مزایای درک شده، موانع درک شده، تعهد به عمل، تأثیرات بین فردی، رفتار، خودکارآمدی، تصویر از آینده، عزت نفس، حمایت و تأیید از طرف دیگران و لذت اضافه شدن یک نفر به خانواده در گروه مداخله شود. برای دستیابی به تغییرات قابل توجه تر در تأثیرات بین فردی، تصویر از آینده، حمایت و تأیید از طرف دیگران و لذت اضافه شدن به خانواده، برگزاری جلسات آموزشی بیشتر به همراه حامیان مورد اعتمادشان از جمله همسر توصیه می شود.

کلیدواژه ها:مداخله ی آموزشی خودمراقبتی، توانمندسازی، زن باردار، مدل پندر  

گروه مخاطب:

رسانه ها و مردم

مشخصات طرح مرتبط:
عنوان پروژه:  بررسی تاثیر مداخله ی آموزشی خودمراقبتی بر توانمندسازی زنان باردار نخست زا تحت پوشش برنامه پزشک خانواده شهرستان استهبان: کاربردی از مدل ارتقای سلامت پندر 

مجری اصلی:دکتر لیلا قهرمانی  

همکاران:زهرا رضایی، زهرا یزدان پناهی، عبدالرحیم اسداللهی ، مسعود کریمی و لیلا قهرمانی


 
تاریخ اتمام طرح:4/05/1403  |   کد طرح: ۲۸۹۳۱ 

لینک مقاله: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11916320/pdf/12884_2025_Article_7437.pdf  

  • گروه خبری : گروه اطلاعیه
  • کد خبری : 122242
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

متن استاتیک شماره 75 موجود نیست